Pelicanii în Moldova. Bucurie pentru unii, bătaie de cap pentru alții

Privelişte uimitoare pentru unii, dar o mare bătaie de cap pentru alţii. Sutele de pelicani care au poposit de câteva zile pe iazurile din satele Nimoreni, Suruceni şi Dănceni mănâncă tone de peşte. Administratorii acestor bazine acvatice caută soluţii pentru a îndepărta păsările.

Sutele de pelicani de pe iazul din Suruceni, raionul Ialoveni, au atras atenţia oamenilor care vin să îi admire şi să facă poze.

"Sunt aproape de Chişinău şi am hotărât să venim să vedem cât de frumoşi sunt. Copiilor le place, ei au văzut doar în cărţi şi le-am povestit că au venit şi la noi pelicanii, erau curioşi să vadă cum arată pe viu."

"Am făcut poze şi filmuleţe să trimit la prieteni şi familie să se bucure."

Primarul din Nimoreni spune că nu a mai văzut aşa ceva până acum.

"Ne-au invadat pelicanii, este pentru prima dată aici la noi în zonă. S-au stabilit aici pentru că apele sunt mici, au posibilitate să se hrănească. Sunt într-un număr foarte mare, aproximativ peste 500 de pelicani, cât vor mai sta nu ştim, dar important să nu afecteze partea agentului economic", a declarat primarul din Nimoreni, Andrei Coveli.

Antreprenorii care deţin iazurile sunt disperaţi şi spun că fondul piscicol va fi afectat. Oamenii de ştiinţă susţin că pelicanul comun consumă în jur de două kilograme de peşte pe zi.

"Într-o lună de zile, pe valea aceasta nu rămâne nimic, faliment întreprinderilor. E catastrofă pentru întreprinderile piscicole. Ar fi foarte binevenit dacă Guvernul s-ar gândi la o soluţionare a problemei, cumva să ne permită să-i vânăm", a spus întreprinzătorul Victor Bortă.

Pentru a speria păsările, pescarii folosesc tunuri acustice.

"Până ce nu ne apropiem de dânşii mai aproape undeva atunci pot să se mai ducă, dar aşa nu se sperie, nu fug, nu nimic. Batem din tunul ăsta de vreo sută de ori pe zi, avem 150 pînă la amiază."

Ornitologul Andrei Munteanu spune că păsările fac parte din specia pelicanului comun şi au venit din Delta Dunării:

"Vin în căutarea hranei, dacă nu au hrană, e prea multă apă în valea Prutului, acolo în bălţile Prutului. La noi nu se reproduc, se reproduc numai în România şi se mai reproduceau o parte şi în sudul Basarabiei, tot în deltă.Poate să stea vreo săptămână, cât mai au hrană. O să plece în căutare iar."

Pelicanul comun e o specie endemică pe toate continentele, cu excepţia Antarctidei. O pasăre adultă cântăreşte până la zece kilograme.





Comentarii